вівторок, 5 травня 2020 р.

Національна премія імені Тараса Шевченка – 2020

Цьогоріч лауреатами щорічної Національної премії імені Тараса Шевченка в номінації «Література» стали Кіяновська Маріанна та Прохасько Тарас, в номінації «Журналістика-публіцистика» – Подобна Євгенія.
Кіяновська, Маріанна. Бабин Яр. Голосами [Текст] / М. Кіяновська ; худож.: А. Рибачук, В. Мельниченко, З. Токачова ; фото Д. Пейсалов. - Київ : Дух і літера, 2017. - 109 с.
Маріанна Кіяновська — поетка, перекладач, літературознавець, член Асоціації українських письменників та Національної Спілки письменників України. Вірші Маріанни Кіяновської присвячені трагедії, що сталася у Бабиному Яру під час Другої світової війни.
Прохасько Тарас. Так, але… : есеї / Т. Прохасько ; худож. О. Придувалова. – Чернівці : Meridian Czernowitz, 2019. – 152 с. : іл.

Тарас Прохасько  сучасний український письменник, журналіст, один із представників станіславського феномену. "Так, але…" — збірка есеїв Тараса Прохаська на різні теми. . Про що? Про одне й те саме: про майбутнє, яке було давно, і про все, що вже є, але не знати, як довго ще буде.
Подобна Євгенія. Дівчата зрізають коси : книга спогадів / Є. Подобна ; Укр. Ін-т нац. пам’яті. – Київ : Люта справа, 2018. – 346 с.
Подобна Євгенія –  українська журналістка, воєнна кореспондентка, медіатренерка, викладачка кафедри мультимедійних технологій та медіадизайну Інституту журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Книга “Дівчата зрізають коси” - це спогади 25 жінок-воячок, які брали участь в російсько-українській війні у складі Збройних сил України та добровольчих підрозділів у 2014-2018 рр. як стрілки, кулеметниці, медики, мінометниці, снайперки та ін., а також роздуми про становище жінки в українському війську в різні періоди війни.

Немає коментарів: