вівторок, 24 січня 2012 р.

25 січня — Тетянин день (свято всіх студентів)

                                                                       За православним календарем 25 січня – день пам'яті великомучениці Тетяни, Тетянин день. (Тетяна від грецького татто – встановлювати, визначати – засновниця). Великомучениця, вірна християнка Тетяна, народжена в знатній римській сім'ї, жила в третьому столітті і була страчена язичниками. 

     Свята мучениця Тетяна особливо шанується у Москві як покровителька студентів. В Московському державному університеті діє храм на її честь. Саме 25 січня 1755 імператриця Єлизавета Петрівна підписала указ про заснування Московського університету. День підписання генерал-ад'ютант граф Іван Шувалов вибрав не випадково: таким чином, він зробив своєрідний подарунок на іменини своїй матері - Тетяні Петрівні. Проект першого в Росії університету був розроблений Михайлом Ломоносовим. 

      Відтоді свята Тетяна вважається покровителькою студентів і педагогів.

    Усі, кому близька ця дата, кажуть, що вона пронизана по-весняному радісним настроєм, незважаючи на січневі морози чи відлигу...

      За народним повір’ям у цей день сонце повертає до літа, а зима — до морозів. Якщо день буде сонячним, то рано повернуться птахи, якщо сніг піде, то літо буде дощовим, а якщо вдарять морози — тоді літо буде теплим. 

Немає коментарів: