понеділок, 17 лютого 2014 р.

Гуцульські вишивки


Мирослава Шандро - українська дослідниця в Румунії - пропонує читачам долучитись до чарівного світу вишивки.

     Шандро М. Гуцульські вишивки / Мирослава Шандро. – Клуж-Напока : Критеріон ; Чернівці : Букрек, 2005. 104 с. : іл. – Укр., румун. та англ. мовами.


Вона перша в Румунії розпочала детальне вивчення народного мистецтва цього краю. Зацікавленість до нього у Мирослави Шандро виникла в юнацькі роки. Розповідала: "Все моє дитинство та юнацькі роки пройшли в горах, між гуцулами. Я знайомилася з їхніми звичаями, побутом, зуміла заглянути в їхню щиру душу. З тих пір плекала до них глибоку і сердечну симпатію, захопилася матеріальною і духовною культурою високо горян. Протягом 40 років вивчала щоденне життя гуцулів.
Опрацьовуючи зібрану колекцію народних вишивок (понад 1500 зразків), вирішила підготувати альбом з узорами для опублікування. Свій задум пояснила: щоб прекрасні зразки вишивок не загубилися (у багатьох місцях вони вже замінюються іншими і несправжніми), вирішила віддати їх знову людям. Вибрала з колекції народних збірок найтиповіші геометричні візерунки, намалювала їх у кольорах, розмістила на окремих таблицях, написала








Гуцульська вишивка - унікальне явище в мистецькій культурі українського народу. Художнє багатство вишивок гуцулів визначають численні відмінності, які сформувались під впливом конкретних історичних, географічних, соціально-економічних умов. Гуцульщина славилась окремими центрами, осередками-школами вишивального мистецтв. . В розробці орнаменту гуцульські вишивальниці досягли вершин художнього рівня. Це вони створили вишивки, які оцінюються як високомистецькі твори, що здобули визнання і всесвітню славу. Важливо, що вишивка Гуцульщини зберегла давні магічні мотиви-символи. Вона майже нічого не втрачала із своїх надбань, а поступово нагромаджувала орнаментальне багатство.

http://www.karpaty.lviv.ua/karpatskii-narod/guculshchina/guculski-vishivki.html

Немає коментарів: