пʼятницю, 12 серпня 2011 р.

Український народний орнамент


     Пропонуємо вам звернути увагу на унікальну книгу, яка знаходиться в фонді Волинської ОУНБ імені Олени Пчілки – зібраний Оленою Пчілкою альбом «Український орнамент». Це – репринтне відтворення першого видання «Украинскій народный орнаментъ. Вышивки, ткани, писанки», яке вийшло друком у Києві в друкарні С.В. Кульженка 1876 року. Свого часу це видання поклало початок вивченню української орнаментики.
       В жодному музеї і бібліотеці України немає повного альбому, тому у його відтворенні Волинському краєзнавчому музею сприяли Музей етнографії та художнього промислу Інституту народознавства НАН України у Львові, Музей українського народного декоративного мистецтва у Києві, професор зі Львова Володимир Александрович.
       Український народний орнамент: вишивки, тканини, писанки : зібрала Ольга Петрівна Косач-Драгоманова (Олена Пчілка), Вип. VIII / вступ.ст. Н. Сташенко, уклад. В. Комзюк, Н. Пушкар. - Ковель: Ковельська міська друкарня, 2010. - 36 с.: 33 іл. – 300 прим.
      Збірка складається із «Передмови» і 31 таблиці узорів та детальних коментарів до них. Представлено 298 зразків вишивок на 26 таблицях, 6 зрізків тканини і 5 зразків прикрас на 27-й, 8 зразків орнаментів на килимах і 23 візерунки на писанках. Зразки впорядковані за способом шиття, техніками виконання, що засвідчують їхню давність чи новизну, являють самобутність і багатство української народної орнаментики.
      Видання підтверджує актуальність думки Олени Пчілки, висловленої понад 100 років тому: "Потреба в таких зразках, чисто народніх українських – велика, бо й зразки вишивок, так само як твори народного слова, можуть псуватися, калічитись… Бажано, щоб наші вишиванки зоставалися при своїй давній, властивій їм красі".


Немає коментарів: