четвер, 21 березня 2024 р.

Степовик Д. В. Пресвята Діва Марія

 


    Професор Дмитро Власович Степовик (1938-2024 рр.) був журналістом, доктором мистецтвознавства, філософії та богословських наук, членом-кореспондентом Національної академії наук України. Він визнаний фахівець з іконотворчості, монументального малярства, станкової та книжкової графіки. Сакральне мистецтво – постійний предмет досліджень і публікацій професора.

   Степовик, Дмитро Власович. Пресвята Діва Марія в українському мистецтві [Текст] / Д. В. Степовик. – Київ : Пам'ятки України, 2023. – 431 с. : кольор. іл. – (Бібліотека журналу "Пам'ятки України" ; кн. 157).

   Дана книга показує значення образу Богородиці не тільки для релігійної традиції, а взагалі, для історії і культури України. В ній ми знайдемо цікаві факти та глибокий аналіз старовинної мистецької спадщини. Окрема глава присвячена декоративним елементам у зображенні Богоматері, що не тільки прикрашають ікони, а й мають символічне значення. Шедеври сакрального мистецтва, починаючи із найстародавніших образів Богоматері до сучасного іконопису, представлені високоякісними ілюстраціями. Автор показує значення образу Богородиці не тільки для релігійної традиції, а взагалі, для історії і культури України.

    Книга «Пресвята Діва Марія в українському мистецтві» доповнить цінну книжкову колекцію книг Дмитра Власовича Степовика, подаровану раніше автором нашій книгозбірні.

    Відео створено в рамках реалізації проєкту відділу «Книга та навколо неї».


Немає коментарів: