середу, 24 лютого 2016 р.

Леся Українка. Нові видання творів

     
        Леся Українка (Лариса Петрівна Косач-Квітка) відома як українська письменниця, яка писала у найрізноманітніших жанрах: поезії, ліриці, драмі, прозі, публіцистиці, як фольклорист і українка з нескореним духом, істинний виразник народних інтересів. А ми, волиняни, вшановуємо Лесю Українку ще й як свою видатну землячку. Звісно, в книжковому фонді Волинської державної обласної універсальної наукової бібліотеки налічується вагома кількість видань творів Лесі Українки. Сьогодні ми пропонуємо вам познайомитись з найновішими з них. 

     Українка Леся. Лісова пісня : Драма-феєрія в 3-х діях Леся Українка. – Факс. вид. 1904 р. – Луцьк ; Ковель : Надстир’я, 2015. – 88 с.


 Факсимільне перевидання безсмертного шедевру української і світової літератури, яке відноситься до розряду унікальних, разом з довідковими матеріалами та окремими дослідженнями, буде цікавим для всіх шанувальників творчості славетної письменниці.

       „Лісова пісня” Лесі Українки в рецепціях /упоряд. Н. Ю. Пушкар, І. М. Несторук, В. М. Комзюк ; Волинський краєзнавчий музей ; Колодяжненський літературно-меморіальний музей Лесі Українки. – Луцьк ; Ковель : Надстир’я, 2015. – 128 с.


____________________________________________ 

     Леся Українка, почавши із традиційного народницького письма, творила майстерну психологічно напружену модерністську прозу, цікаву розкриттям переживань людини (найчастіше – жінки) в буденних і в неординарних ситуаціях. 

      Українка Леся. З людської намови : проза / Леся Українка ; передм. В. Сірук. – Київ : Академія, 2015. – 384 с. – (In crudo  [Без прикрас]).

понеділок, 22 лютого 2016 р.

Пільги, гарантії та права учасників АТО

Пільги, гарантії та права учасників АТО - тема, яка стосується сьогодні сотні тисяч людей, як військовослужбовців, демобілізованих, так і членів їх сімей. Методичні рекомендації з цих питань підготували у співпраці БО "Благодійний фонд допомоги захисникам вітчизни та їх сім'ям "Коло" та ГО Всеукраїнська правозахисна організація "Юридична Сотня". Зі змістом збірника ви можете познайомитись тут.
Також корисну інформацію можна прочитати на сайті  "Люди допомагають людям".

середу, 3 лютого 2016 р.

Ляльки-мотанки



     Ляльку-мотанку, яка є елементом народної культури, почали відроджувати в Україні. Чому лялька зветься мотанкою? Справа в тому, що виготовлення цієї магічної іграшки - цілий ритуал, і використовувати ножиці, голки та інші колючо-ріжучі предмети заборонялося. Клаптики тканини рвали на менші клапті, скручували нитками - і ось вона, лялька- Ляльку-мотанку, яка є елементом народної культури, почали мотанка. Дізнатись про різновиди і обрядових, оберегових, ігрових, сувенірних, інтер’єрних ляльок, ляльок-нитянок і пройти майстер-клас з їх виготовлення можливо, прочитавши, зокрема, книгу:
Тарасова О. Таємничий світ ляльки-мотанки / О. Тарасова. Київ : Либідь, 2015. 198 с. : іл.