суботу, 14 лютого 2015 р.

Літературні премії-2014



      Серед десяти письменників, відзначених у 2014 році головними літературними преміями в Україні та світі, є три українських автори, які отримали грошову премію 1 тис. британських фунтів стерлінгів.

Софія Андрухович

Премія: “Книга року Бі-бі-сі”, “доросла” номінація, за роман “Фелікс Австрія”. Роман “Фелікс Австрія” став причиною серії публічних скандалів. Проте книга з неординарним змістом і багатством стилю справедливо визнана кращою. У самому романі Софії Андрухович нічого скандального немає: майстерно розказана історія, завуальована австро-угорською ретроестетикою початку ХХ століття.

Сергій Жадан

Премія: “Книга року Бі-бі-сі”, номінація “Краща книга десятиліття за роман “Ворошиловград”. В спеціальній номінації перемогу одноголосно присуджено харків’янину. Роман тепер не тільки найбільш значний художній текст 2000-х, але і найбільш знаковий: у світлі подій на сході країни він набув нових смислів. Цікаво, що Жадан С. визнаний лауреатом премії вже втретє.

Катерина Штанко

Премія: “Книга року Бі-бі-сі”, “дитяча” номінація за книгу “Дракони, вперед!”. Вперше лауреатом “Книги року Бі-бі-сі” став дебютант. Художник-ілюстратор Катерина Штанко, яка за словами колег, “намалювала половину нашої дитячої літератури”, домоглася успіху, як письменник. Видавець “Драконів” зізнався, що найважчим у роботі зі Штанко було умовити її проілюструвати власну книгу.


Докладніше про премії читайте: http://vsiknygy.net.ua/neformat/39804/